top of page

zo 12 mei

|

Amare, Den Haag

The Royal Wind Music: The Orpheus of Amsterdam - Amare, Den Haag

The Royal Wind Music performs The Orpheus of Amsterdam with masterpieces by Jan Pieterszoon Sweelinck

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
The Royal Wind Music: The Orpheus of Amsterdam - Amare, Den Haag
The Royal Wind Music: The Orpheus of Amsterdam - Amare, Den Haag

Tijd en locatie

12 mei 2024, 15:00 CEST

Amare, Den Haag, Spuiplein 150, 2511 DG Den Haag, Nederland

Over het evenement

De Orpheus van Amsterdam Meesterwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck The Royal Wind Music

Als er één enkele naam uit de muziekgeschiedenis van de Noordelijke Nederlanden moet worden vermeld die in het collectieve geheugen is geprent, dan is dit zonder enige twijfel die van Jan Pieterszoon Sweelinck, componist van een indrukwekkend oeuvre vocale en instrumentale werken van uitzonderlijk hoog niveau. Terecht geroemd als de ‘Orpheus van Amsterdam’ bezorgt hij tot op heden de Nederlandse hoofdstad, waar hij tussen 1577 en 1621 ononderbroken als organist verbonden was aan de Oude Kerk, een uitzonderlijke én verdiende eer.

Dankzij de bloeiende muziekuitgeverijen genoten zijn vocale werken een brede verspreiding. Maar zijn klaviermuziek overleefde alleen in manuscript, wat aantoont dat dit repertoire nog steeds werd overschaduwd door vocale muziek. Maar dankzij Sweelincks faam als docent in binnen- en buitenland en natuurlijk door de uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk, werd instrumentale muziek in het algemeen steeds belangrijker; het was het begin van een triomfantelijke vooruitgang die tot in de zeventiende eeuw zou voortduren. (Ignace Bossuyt)

The Royal Wind Music laat de muziek van de beroemdste componist van Nederland klinken zoals het nog nooit eerder klonk, maar tegelijkertijd misschien wel zoals het altijd is geklonken: het ensemble wordt vaak vergeleken met een wandelend orgel, en de pijpen van het 'Sweelinckorgel' in de Oude Kerk zijn ons ideaal voor zijn prachtige klavierwerken. Sweelincks vocale repertoire, voornamelijk fantastische versies van psalmen, worden opgeluisterd door een vocaal kwartet (optie), dat samen met The Royal Wind Music de muziek op een heel bijzondere manier tot leven brengt.

11 blokfluitisten en (optioneel) vocaalkwartet

Concept, programma en arrangementen: Hester Groenleer

Deel dit evenement

Evenementgegevens: Events
bottom of page